Indhold

En artikel fra: infrateket.dk

Datanetværk - Generelt - Kablet og trådløst

Her kan du finde information om, hvad et privat datanetværk er for noget, hvad det kan bruges til, og hvad det laves af.

Indledning

Hvad kan du bruge et datanetværk til?

Et datanetværk sammenkobler et antal computere, så de kan udveksle data med hinanden.

I den private bolig er hovedformålet med et datanetværk ofte at dele en enkelt Internetforbindelse imellem flere pc'er, men der er meget mere! Når dine computere er tilsluttet dit datanetværk, så kan du:

....og så videre; der er rigtig mange muligheder.

Hvad laves et datanetværk af?

Du kan vælge imellem 2 overordnede principper for etablering af et datanetværk:

Begge typer har både deres fordele og deres ulemper, og de benytter hver sin type udstyr. Der er med andre ord en hel del, du skal tage stilling til, inden du går i gang med at lave dit eget netværk.

Note:

Der findes endnu en mulighed for at etablere netværk i sin bolig. Det er et såkaldt HomePlug-netværk. Det kom på markedet i år 2002, men var dengang temmelig dyrt. Til gengæld virkede det så ikke ret godt! :-) Siden da er det blevet meget bedre, og nu ser det ud til at være noget der virker.

HomePlug udnytter den bestående kablede el-installation (for 230 Volt) som transportvej for dataforbindelserne ud til hver pc i netværket. Der kan opnås Ethernet-forbindelser med op til 200 Mb/s, og prisen for udstyret er snart ved at blive så lav, at det også er en relevant mulighed for at etablere et LAN i sin bolig.

HomePlug-udstyr er et alternativ til kablet netværk, men ikke til trådløst netværk (WLAN), som er en must for bærbare computere. Idet bærbare computere bliver stadig mere udbredte, er Homeplug-udstyr i hård konkurrence med trådløst netværk, om at trænge ind på markedet. I løbet af årene frem til 2016 er HomePlug stadig på markedet, men det har endnu ikke fået ret stor udbredelse. Det må nok se sig overhalet af det trådløse netværk (WiFi).

Du kan læse mere i teknisk leksikon under HomePlug og PLC.

Netværkscomputeren

Computerne, der tilsluttes et datanetværk, er ganske almindelige computere, men for at de kan tilsluttes, så skal de indeholde et netværkskort; et såkaldt NIC. Stort set alle computere indeholder allerede som standard et NIC,  ellers kan det købes som ekstraudstyr.

Netværkscomputerens to "roller"

På et datanetværk kan en tilsluttet computer have to helt overordnede "roller".

Den kan være:

Uanset "rollen", så er der ikke nødvendigvis nogen forskel på selve computeren. Det er softwaren i den enkelte computer, der får den til at fungere som klient eller server.

LAN- og WAN-netværk

Når man arbejder med datanetværk, så er der nogle forkortelser man skal kende. Det datanetværk, vi omtaler i indledningen, kaldes et LAN, så vi starter med forkortelserne LAN og WAN.

Hvad betyder LAN og WAN ?

Både LAN og WAN betegner et datanetværk. De er principielt opbygget på samme måde, og i en vis udstrækning også med de samme komponenter. Der er dog en væsentlig forskel: LAN er det "lille" net, mens WAN er det "store" net.

Et LAN er "Privat område"

Et LAN's område kan sammenlignes med området i ens private bolig: Vi ønsker ikke at lukke hvem som helst ind, og der er også ting, vi gerne vil holde for os selv!

Rent datamæssigt er et LAN afgrænset fra det WAN, som det er tilkoblet. Data, som sendes igennem dit LAN, bliver kun sendt ud på WAN-siden, når de er rettet direkte imod en computer, der findes på WAN'et. Det samme gælder for data, der kommer ude fra WAN'et. De bliver ikke lukket ind på dit LAN uden, at de er rettet direkte imod en computer på dit LAN.

Det er en såkaldt Gateway eller Router, der indeholder funktioner til at beskytte dit LAN.

Tegningen herunder viser afgrænsningen imellem LAN og WAN-netværk:

Trådløst og kablet netværk; forskelle og ligheder

I årene 2003 til 2005 begyndte udviklingen af trådløse netværk at gå stærkt, og de bliver fortsat bedre og bedre. Det er de såkaldte WLAN.

Med et WLAN kan man etablere et datanetværk i sin bolig, uden at skulle trække ledninger rundt i hele boligen.

Hvad betyder WLAN?

Udover LAN og WAN, så findes der endnu en forkortelse for en type netværk, som vi skal kende:

Note:
Et LAN kan være en kombination af et kablet netværk og et trådløst netværk (LAN og WLAN).

Forskellen på et kablet og et trådløst netværk?

Tegningerne herunder viser den helt overordnede forskel på et kablet og et trådløst datanetværk, samt en kombination af både et kablet og et trådløst netværk.

Bemærk:
I et WLAN er det udelukkende kablingerne fra gateway til pc, der erstattes af de trådløse forbindelser. På tegningerne ser det ikke ud som om det giver den helt store fordel, men netop disse kabelstrækninger er normalt også de mest krævende at etablere i en bolig. Samtidigt giver den trådløse forbindelse også en stor bevægelsesfrihed for en bærbar pc.

Pc'erne i de efterfølgende tegninger kan enten være stationære eller bærbare. Det vil ikke ændre på netværkets opbygning eller funktion.

Kablet (LAN)

 

Trådløst (WLAN)

 

Kombineret netværk (LAN + WLAN)

Fordele og ulemper ved LAN og WLAN

Tabellen herunder viser nogle fordele og ulemper, for de to netværkstyper.

Netværks-type

Fordel

Ulempe

Hvis disse udsagn passer på dig, så tag dem med i dine overvejelser for at vælge netværkstypen

LAN
(kablet)

 • Typisk opnåelige hastighed 100 eller 1.000 Mb/s (10.000 Mb/s er under udvikling).

 • Stor overførelses-hastighed imellem pc'erne på dit LAN

 • Stor sikkerhed. Kan ikke umiddelbart aflyttes eller misbruges.

 • Bliver ikke forstyrret af naboens netværk, eller andre radiosendere.

 • Overskydende kabling kan udnyttes til telefoni m.m.

 • Udgifter til kabling. Der skal etableres en kabelforbindelse frem til hver pc.

 • Udgifter til LAN netkort i pc
  Mange pc'er er dog født med et 10/100/1000 Mb/s netkort, og et nyt koster typisk under 100 kr.

 • Når du skal tilslutte en bærbar pc til dit netværk, så skal den tilsluttes med et netværkskabel, og der skal være et ledigt stik lige der hvor du skal bruge den.

Jeg vil bruge et kablet LAN fordi:
 • Jeg har brug for stor overførselshastighed til at overføre store datafiler imellem de pc'er, der er tilsluttet mit LAN.
 • Jeg vil absolut ikke udsende mine data, som radiosignaler der måske kan misbruges af andre.
 • Jeg vil alligevel lave kabling i min bolig til telefoni. Evt. en struktureret kabling.

WLAN
(trådløst)

 • Ingen udgifter til kabling.

 • Du kan tilslutte din bærbare pc til dit LAN uden netværkskabel.

 • Du kan uden videre udvide dit netværk med flere pc'ere uden at skulle lave om på en masse kabler.

 • Du kan flytte din stationære pc til et andet rum i din bolig uden at skulle lave nye kabelinstallationer.

 • Hvis du giver lov, så kan dine gæster tilslutte deres bærbare pc (og deres mobiltelefon) til dit netværk.

 

 • Typisk opnåelige hastighed er 1 til 300 Mbit/s (afhængig af afstand m.m.)

 • Netværkets rækkevidde begrænses af bygningsdele, der begrænser radiosignaler.

 • Udgifter til WLAN-netkort i pc. Det er dog standard i de fleste bærbare computere.

 • Trådløse netværk kan i perioder blive forstyrret af mobile radiosendere (mobiltelefon, baby alarmer og mobileradioanlæg).

 • Din nabo eller "manden på gaden" kan misbruge dit WLAN.
  Det kan dog forhindres ved at benytte de  sikkerhedsfunktioner, der findes i alle WLAN.

Jeg vil bruge et WLAN fordi:
 • Jeg vil hovedsageligt bruge mit LAN for at dele min Internetforbindelse imellem flere pc'er, og behøver derfor ikke stor overførelses-hastighed imellem pc'erne på mit LAN.
 • Jeg er ikke særligt fingernem, og tror ikke at jeg selv kan trække ledninger og montere stik i min bolig.
 • Jeg vil læse brugsanvisningen til mit WLAN-udstyr, så jeg kan aktivere sikkerhedsfunktionerne.
 • Jeg ønsker senere at kunne tilslutte flere pc'ere uden at skulle trække flere ledninger i min bolig.

 

Når du bygger hus

Jeg vil rent undtagelsesvis spå lidt om fremtiden i dette afsnit, ..... og det er altså et temmelig kvalificeret gæt, idet  fremtiden allerede er nutid!  ;-)

Kablet netværk

Hvis du skal til at bygge et nyt hus, så vil jeg anbefale, at du samtidigt etablerer et LAN (via en struktureret kabling) i det.

Fremtiden kræver højhastigheds netværksforbindelser i din bolig, hvor der kan overføres mange forskellige tjenester. Det kan f.eks. være tv-programmer, videofilm, spil, taletelefoni, informationstjenester, audio-programmer (musik, tale) osv. Der er her tale om datamængder, der er mest velegnede til at overføre via et kablet netværk (LAN).

Sammen med ovenstående tjenester, vil der naturligvis også blive leveret en internetforbindelse :-). Den kan du fordele i din bolig til alle dine stationære pc'er via dit kablede netværk (LAN), samt til alle dine bærbare pc'er via et ekstra trådløst netværk (WLAN) .

Note

Udbygningen af fibernetværk med optiske fibre (lysledere) har siden år 2008 været i fuld gang over hele landet. Dog med udgangspunkt i de tættest befolkede områder.

Fibernetværk er netop beregnet til overførsel af ovennævnte tjenester, så fremtiden er her allerede!

Du kan finde lidt mere information om internetforbindelser via fibernetværk i artiklen  Internetforbindelsen - Generelt under FTTP.

Bemærk et par gode råd til dine byggeplaner:

Det er en god investering, som vil fremtidssikre dit hus. Tal med et installationsfirma, der kan levere kabling for datanetværk (f.eks. din elektriker).

Trådløst netværk

Trådløst netværk kan til en vis grad erstatte et kablet netværk, men det vil sandsynligvis blive benyttet som et supplement til dit kablede netværk.

Husk at foruden din el-installation, så skal du alligevel trække kabler rundt i huset til alarm, telefoni og tv; uanset hvad du vælger, så undgår du ikke kabling i huset. Fremfør altså et par ekstra indmurede rør til dit netværk; du får helt sikkert brug for dem!

Du kan læse meget mere om trådløse netværk (WLAN) i artiklen om dette.

Copyright - © - Ophavsret - Arne Crown 

www.infrateket.dk

AP006-1 /2018-10-31 22:08

Cookie og Privatlivspolitik