Indhold

En artikel fra: infrateket.dk

Printer-deling på kablet eller trådløst netværk

De fleste pc-brugere får også brug for en printer, så de kan udskrive deres arbejde på papir. Normalt tilsluttes printeren blot direkte til den pc man sidder ved, men hvis der er tale om flere pc'er sammenkoblet i et LAN, så er der 2 muligheder for at udnytte printeren til alle netværks-brugerne.

Man kan vælge imellem at tilslutte printeren til:

Printere i et kablet LAN

Billedet herunder viser mulighederne for tilslutning af en printer i et kablet LAN. Alle tilslutningsmulighederne bevirker at printeren vil kunne deles, så den kan benyttes af alle på netværket. For at kunne bruge Printer 4 via netværket, skal pc A være tændt.

 

Printere i et trådløst eller et kombineret LAN

Billedet herunder viser mulighederne for tilslutning af en printer i et kombineret kablet og trådløst LAN. Alle 6 tilslutningsmuligheder bevirker at printeren vil kunne deles, så den kan benyttes af alle på netværket. For at kunne bruge printer 4 og printer 6 via netværket, så skal henholdsvis pc C og pc B være tændt.

Printerne er tilsluttet således:

BEMÆRK:

Hvis man ønsker at tilslutte en printer via en kabeltilsluttet printserver til sit LAN, så skal der være et ledig Ethernet-stik i den gateway, der benyttes. Når du køber din gateway, så sørg for at købe en, med en indbygget Ethernet-Switch (giver typisk 4 Ethernet-stik). Det sikrer dig langt større mulighed for at udbygge dit LAN med flere forskellige udstyr på et senere tidspunkt. Desuden er sådan en gateway ikke nødvendig vis dyrere, end en uden switch.

Printserveren som indbygget eller selvstændigt udstyr

Printservere har i flere år kunne købes som selvstændigt, og forholdsvis dyrt, udstyr. I slutningen af år 2008 begyndte der at komme både printere og gateways på markedet, som indeholdt en indbygget printserver. Det kan være en fordel at købe en printer med en indbygget printserver, i stedet for en selvstændig printserver, idet den indbyggede må formodes at være tilpasset alle printerens funktioner, så de kan udnyttes fuldt ud over netværket.

Indbygget printserver

Udstyr med en indbygget printserver er i skrivende stund (år 2014) kun ca. 5-15% dyrere end det samme udstyr uden, og prisforskellen er stadig faldende.

Printserveren kan være indbygget i enten selve printeren eller i en Gateway / Router. Der findes:

Selvstændig printserver

Selvstændige printservere findes både til kablet og til trådløst netværk. Der findes:

Note:

Selvstændige printservere benytte hovedsageligt i større netværk, og de bliver formodentligt afløst helt af de indbyggede printservere inden for få år.

Copyright - © - Ophavsret - Arne Crown

www.infrateket.dk

AP035-1 / 2018-10-31 21:22