Indhold

En artikel fra: infrateket.dk

PC'en Generelt

Indledning

En stationær pc består af forskellige separate enheder, der forbindes med hinanden med kabler. Her kan du lære om, hvilke enheder en pc består af, og hvordan de er forbundet med hinanden.

En stationær og en bærbar pc er næsten ens

Der findes både stationære pc'er og bærbare pc'er, men uanset hvilken type du bruger, så kan du få glæde af dette afsnit.

Hvis vi ser samlet på funktionen af alle enhederne fra en stationær pc, så findes der også tilsvarende enheder i en bærbar pc. I den bærbare pc er de blot udviklet med henblik på at kunne fylde så lidt, at de kan være i et lille og handy kabinet. I dette afsnit vil vi se på de enheder som en stationær pc er sammensat af; den er nemlig meget nemmere at adskille og overskue end den bærbare pc.

PC'ens anvendelse

Hvad er en pc, og hvad bruges den til?

En pc besidder omtrent samme intelligens som en kugleramme. Den er en uendeligt dum elektronisk maskine, som kan programmeres til at bearbejde datainformationer, der er omformet til binære data. For at kunne udføre noget som helst, så skal pc'en forsynes med forskellige programmer, som fortæller, hvad den skal gøre for dig, og hvordan den skal gøre det. Men det er dig, der skal styre, hvornår den skal gøre det.

Hvis pc'en "fodres" med de rigtige programmer, så vil den til gengæld være et utroligt nyttigt værktøj.

En pc bruges hovedsageligt til:

Det er med andre ord en alsidig maskine.

Pc'ens enheder

Vi ser på de enkelte enheder som en pc er sammensat af.

Pc'en som du ser den

Sådan ser en pc ud. Eller rettere sagt: Sådan kan en pc se ud. Pc'en her er en model fra år 2003. En ny pc er sikkert meget hurtigere og ser mere smart ud, men den er overordnet sammensat af de samme funktionsenheder som dem du ser på billedet herunder.

Funktionsenhederne kan kaldes for pc'ens interface imod os mennesker. Uden disse kan et menneske ikke "sende" og "modtage" data til og fra pc'en.

Udover ovenstående enheder, så er der mange, der udvider sin pc med følgende udstyr (som ikke er med på billedet):

Både lyd og videobillede kan sendes online til andre via Internettet, hvis du ønsker det; - en ægte videosamtale!

Note - lidt stof til eftertanke:

Der kan være behov for at ændre interface-funktionerne. Tænk f.eks. på en handicappet person, der skal kunne styre pc'en med munden; - uden at bruge mus og tastatur. Sådan noget er ikke standardudstyr, men tjener stadig samme formål: At danne interface imellem pc og menneske.

Sådan er enhederne forbundet

I afsnittet ovenfor kan du se de enheder som en pc er sammensat af. Alle enhederne er forbundet med kabler. Tegningen herunder viser alle forbindelserne.

Trådløs mus og tastatur

Tastatur og mus kan være forbundet via "trådløse" forbindelser, hvor den sidste del af kablerne er erstattet med en radioforbindelse. Funktionen er dog ganske den samme, men man slipper for kablerne, hvilket især kan være en fordel ved en mus.

Tegningen herunder viser alle forbindelserne.

Copyright - © - Ophavsret - Arne Crown Rasmussen

www.infrateket.dk

AP023-1 /2012-05-05 17:41