H Teknisk Leksikon om EDB, netværk, telefoni og elektronik

Fortsat fra

H

H = Henry

Måleenhed, der anvendes i fysik og elektronik til angivelse af spolers selvinduktion.

Henry (symbol H) er opkaldt efter Joseph Henry (1797-1878), en amerikansk videnskabsmand, der opdagede elektromagnetisk induktion uafhængigt af og på omtrent samme tidspunkt som Michael Faraday (1791-1867) i England

hacker

En hacker er person, der med sin computer (ulovligt) skaffer sig adgang til andres edb-systemer.

Ofte er hackere meget dygtige IT-kyndige, der som hobby ynder at bryde sikkerhedssystemer i andres netværker eller computersystemer.

Nogle hackere er "gode" og ødelægger ikke data i de systemer de trænger ind i; de efterlader blot en lille hilsen, som beviser at "de har været der". Andre hackere er "onde" og ødelægger eller ændrer data i systemerne, samt forsøger at hente data, som kan misbruges til anden kriminalitet. Det kan f.eks. være: password til andre systemer, bankkonti, kreditkort eller "følsomme" personlige oplysninger.

NOTE:
"hack" er engelsk slangudtryk for at kunne klare en opgave.

En "hacker" var oprindeligt betegnelsen for en person, der har som hobby at skrive computerprogrammer, men i dag bruges udtrykket "hacker" mest i en negativ betydning om en person, der med sin computer (ofte ulovligt) skaffer sig adgang til andres edb-systemer.

Der findes eksempler på, at firmaer ligefrem har ansat dygtige hackere til at teste og forbedre deres IT-sikkerhed (Forslag til et nyt ordsprog?: Hvis du ikke kan slå dem, så ansæt dem!)

Half duplex

Dansk: Halv duplex.

Skiftevis transmission af signaler i begge retninger. Enten den ene vej eller den anden vej, men ikke samtidigt.

Se duplex.

HAN

Home Area Network (EN/DK: hjemme område netværk)

Datanetværk i en privat bolig eller et industrikompleks, der ved hjælp af PLC-teknik kan overføre data til og fra elektriske apparater/maskiner. De overførte data kan anvendes til at overvåge, eller direkte styre, det enkelte apparats tilstand og strømforbrug.

Boligens PLC-datanetværk benyttes hovedsageligt til datatransmission internt i boligen (Ethernet LAN), men kan samtidigt modtage og afsende data fra og til et såkaldt Smart Grid (intelligent/klogt netværk). 

harddisk

(EN/DK: hård skive; hård rund plade)

Et magnetisk lagermedie som indbygges i en computers kabinet. En harddisk benyttes til at langtidsopbevare data og programmer på computeren. Data lagres på magnetisk materiale ved hjælp af et elektromagnetisk skrive/læsehoved.

Harddiske, som er monteret inde i computerens kabinet, tilsluttes typisk via et P-ATA- eller et S-ATA-interface.

Se artiklen om harddisken.

hardware
(HW)

Dansk betydning: Isenkram (EN/DK: hard-ware; hard: fast, håndgribeligt; ware: en vare, isenkram).

Hardware er i "EDB-sprog" en bred betegnelse for computer- og data-udstyr, der eksisterer som en fysisk enhed. Det kan f.eks. være en computer eller et modem.

Se også software og firmware

HbbTV

Hybrid broadcast broadband TV (EN/DK: Kombineret udsendelse (via radiobølge) bredbånd (via Internet dataforbindelse) fjernsyn).

HbbTV er et globalt initiativ, der har til formål at harmonisere kombinationen af flere forskellige tjenesteydelser, som f.eks. tv, radio, film, spil, Internet m.m., så de kan anvendes i et kombineret udstyr (SmartTV). HbbTV specifikation er udviklet i et samarbejde bestående af den ledende industri indenfor medie- og elektronik-producenter. Specifikationen kombinerer eksisterende teknologier fra andre standarder for at tilbyde en fælles platform til anvendelsen af de forskellige medier. Denne platform vil for brugerne typisk bestå af:

De fleste nyere SmartTV kan modtage HbbTV, men for at se HbbTV, skal man typisk have sit tv tilkoblet både et tv-signal samt en Internet-forbindelse.

Her er mere information fra Danmarks Radio

Her er mere teknisk information på engelsk fra: HbbTVconsortium

HD

High Definition (EN/DK: Høj opløsning).

Betegnelse for digitalt tv/videoudstyr, der kan gengive billedmateriale i høj opløsning (det vil sige med stort detaljeindhold).

Billede nedenfor viser en kombination af enkeltstående eller sammenbyggede enheder, bestående af:

eller

Bemærk at betegnelsen "HD-Ready" udelukkende gælder for skærm/monitor-delen.

Mærkning

Der findes nogle officielle logoer for mærkning af HD-udstyr. De håndteres af http://www.digitaleurope.org, som er en sammenslutning af mange forskellige producenter og interessegrupper (det tidligere EICTA (European Information & Communications Technology Industry Association)). 

Hvis et HD udstyr er mærket med et af HD-logoerne fra http://www.digitaleurope.org, så skal fabrikanten garantere at det opfylder de tekniske minimumskrav, som digitaleurope.org har defineret.

Tabellen herunder viser en del af de minimumskrav, som digitaleurope.org har defineret.

TV-standard

(minimumskrav)

Opløsning

SDTV

 

SDTV er ikke med i HD-mærkningen, men er medtaget i tabellen til sammenligning.

  • 720x576 pixel, 576i (576 linjer med hver 720 pixels).

HD-Ready

HD-Ready gælder udelukkende for billedskærms-delen i et udstyr.

  • Skærmformat 16:9

  • Fysisk opløsning på 1280x720 pixel, 720p (720 linjer med hver 1280 pixels).

  • Udstyret skal kunne håndtere signaler med 1920x1080 pixel, 1080i (1080 linjer med hver 1920 pixels), men vil konvertere billedindholdet til skærmens fysiske opløsning 1280x720 pixel.

  • Apparatet skal have en DVI eller HDMI indgang med HDCP (rettighedsbeskyttelse), så kopibeskyttede videosignaler kan afkodes.

HD-Ready 1080p

HD-Ready 1080p gælder udelukkende for billedskærms-delen i et udstyr.

  • Samme krav som for HD-ready, men har bedre fysisk opløsning på 1920x1080 pixel, 1080p, (1080 linjer med hver 1920 pixels)

HDTV

  • Samme krav som for HD-ready.

  • Indeholder en digital tv-modtager for modtagelse af DVB signaler (digitalt tv).

HDTV 1080p

  • Samme krav som for HD-Ready 1080p.

  • Indeholder en digital tv-modtager for modtagelse af DVB signaler (digitalt tv).

 

HD-Ready

High Definition-Ready (EN/DK: Høj opløsnings klar/forberedt).

Et TV-apparat eller en monitor med en fysisk billedopløsning, der er mindre end  det, der kræves for at kunne vise ægte HDTV (dvs. mindre end 1920x1080 pixel). TV'et kan altså ikke vise den fulde HD-opløsning, men omregner automatisk til den fysiske opløsning skærmen har. Det kan f.eks. bruges sammen med en settop box, HD-Recorder eller andre enheder, der afgiver signaler for HDTV.

Selv om et HD-Ready TV kan ikke gengive den fulde opløsning, som et Full HDTV kan, så er billedkvaliteten væsentligt bedre end det kendte analoge standard tv (PAL).

Billede nedenfor viser funktionsdelene i et HD-udstyr der kan bestå af enkeltstående eller sammenbyggede enheder. Her ses:

eller

Betegnelsen "HD-Ready" gælder udelukkende for skærm/monitor-delen.

Hvis TV-apparatet er mærket med et godkendt "HD-Ready logo", så skal det leve op til de tekniske krav for visning af HD-materiale. De tekniske bestemmelser, der skal opfyldes for at kunne anvende de officielle HD-mærkningerne, håndteres af http://www.digitaleurope.org/, som er en sammenslutning af mange forskellige producenter og interessegrupper (det tidligere EICTA (European Information & Communications Technology Industry Association)). 

De godkendte logo'er for HD-Ready, ser således ud:

Sort på hvid

Hvid på sort

 Det betyder at:

Se også HD.

HDCP

High-bandwidth Digital Content Protection (EN/DK: høj-båndbredde digitalt indhold beskyttelse).

HDCP er udviklet af Intel. Det er et system udviklet med det formål at beskytte digitalt lagret højkvalitets audiovisuelt materiale imod uautoriseret kopiering. De fleste udstyr, der kan anvende HDMI-signaler, indeholder også HDCP-funktioner, men ikke nødvendigvis på alle HDMI-indgange.

Den lille optur ....

Du vil normalt slet ikke opdage at den udsendelse, som du ser på din tv-skærm er beskyttet med HDCP. Det er ophavsretsindehaveren, der bestemmer om der skal anvendes HDCP beskyttelse eller ej, og dit eget udstyr sørger helt usynligt for at håndtere både de ukrypterede og de krypterede signaler. Hvis der f.eks. kræves beskyttelse af en modtaget tv-udsendelse, så vil du godt kunne optage udsendelsen på din harddiskoptager. Udstyret vil automatisk kryptere den fil, der gemmes på den indbyggede harddisk med en unik krypteringsnøgle, der kun findes i netop denne harddiskoptager. Du vil ikke kunne afspille en krypteret fil fra harddisken på et andet udstyr (f.eks. en pc). Du vil altså typisk heller ikke vide hvilke udsendelser der er gemt som krypterede filer på dit udstyr. Men hvis dit udstyr går i stykker, så finder du ud af det fordi, så kommer ....

.... den helt store nedtur

Hvis din harddiskoptager går i stykker, så er alt det HDCP-beskyttede materiale, du har optaget på den, gået tabt. Det nytter heller ikke noget at flytte harddisken over i et tilsvarende udstyr eller en pc, idet indholdet er krypteret med en unik nøgle, der kun findes i det gamle defekte udstyr (Tak Intel !!#¤&! :-( ).

Se også CI og CI+

hdd

hard disk drive (EN/DK: hård skive drev); Se harddisk.

HDMI

High Definition Multimedia Interface (EN/DK: høj opløsning/skarphed multimedie interface (snitflade)).

Bemærk

Her mangler noget om HDMI 1.4a, HDMI 2.0, HDMI 2.0a, HDMI 2.0b, som er nyere varianter af HDMI.

Indtil videre kan du se mere på http://www.hdmi.org på engelsk.

Teknisk standart for et interface, der kan overføre multimedie (billede, video og audio) i meget høj kvalitet. HDMI-kablerne vil i løbet af kort tid erstatte brugen af af SCART, som har været brugt igennem mange år. SCART kan slet ikke overføre data i den mængde, der kræves af de nyere medier med meget høj billedopløsning.

HDMI understøtter alle HDTV standarder, samt 8-kanals digital audio og 5 Gb/s båndbredde.

Udover selve overførelsen af billede og lyd, så kan HDMI indeholde funktioner til håndtering af rettighedsbeskyttelse (HDCP).

Logo for HDMI:  

 

Det typiske HDMI-kabel (Type A):

Advarsel

Lad dig ikke snyde af en smart sælger, der vil sælge dig et "højkvalitets forkromet og forgyldt HDMI-kabel" til 1699 kr. Det kabel, du kan købe til 79 kr., overfører billedsignalerne med nøjagtig samme kvalitet. Der er tale om digitaltransmission, som enten virker eller ikke virker; der findes ingen mellemvej med halvdårlig kvalitet. Det der med "super kabler" gælder kun for analog transmission.

Der kan selvfølgelig være forskel på kablets mekaniske styrke, men skulle stikket eller kablet knække, så køber du bare et nyt til 79 kr.

Tabellen viser anvendelsen af de 19 termineringer i HDMI-stikket.

Type A (Sokkel) HDMI
Pin Anvendelse
1 TMDS Data2+
2 TMDS Data2 Skærm
3 TMDS Data2–
4 TMDS Data1+
5 TMDS Data1 Skærm
6 TMDS Data1–
7 TMDS Data0+
8 TMDS Data0 Skærm
9 TMDS Data0–
10 TMDS Clock+
11 TMDS Clock Skærm
12 TMDS Clock–
13 CEC
14 Reserved (N.C.)
15 SCL
16 SDA
17 DDC/CEC Stel
18 +5 V Power (max 50 mA)
19 Hot Plug Detect

Se eventuelt mere om HDMI på http://www.hdmi.org, som er den interesseorganisation, der håndterer HDMI-standarden. Hdmi.org (og standarden) blev oprindeligt dannet i et samarbejde imellem Hitachi, Panasonic Corporation, Royal Philips Electronics, Silicon Image, Sony Corporation, Thomson and Toshiba Corporation.

Licenser for brug af HDMI håndteres af "HDMI Licensing, LLC", som også driver http://www.hdmi.org (LLC er en amerikansk selskabsform, der ligesom det danske APS begrænser det økonomiske ansvar til den formue, der findes i firmaet).

HDSL

High-Data-Rate Digital Subscriber Line. (EN/DK: Høj-data-hastighed Digital Abonnent Linie).

HDSL overfører 1,544 Mb/s begge veje over  almindelige kobbertelefonikabler. HDSL benytter to lederpar. Den geografiske rækkevidde er ca. 3,5 Km. Skal forbindelsen være længere er det nødvendigt at indsætte aktivt udstyr i forbindelsen. HDSL-forbindelser benyttes hovedsageligt i erhvervslivet til at forbinde større netværk eller til at overføre store mængder Internettrafik.

HDTV

High Definition Television (EN/DK: Høj skarphed TV; Høj opløsning TV).

Et digitalt tv-apparat, der kan modtage og gengive tv/video i høj opløsning. Det vil sige 1920x1080 pixel, 1080i (1080 linjer med hver 1920 pixels).

Et HDTV betegnes til tider med: "HD integrated digital TV", "IDTV" eller "HD iDTV". Det vil sige High Definition integrated digital Television (EN/DK: Høj opløsning integreret digitalt TV).

Billede nedenfor viser funktionsdelene i et komplet digitalt tv. Det indeholder både en modtager og en skærm i ét udstyr. Betegnelsen "HD-Ready" gælder udelukkende for skærm/monitor-delen.

De godkendte logo'er for HDTV, ser således ud:

Sort på hvid

Hvid på sort

De tekniske bestemmelser, der skal opfyldes for at kunne anvende de officielle HD-mærkningerne, håndteres af http://www.digitaleurope.org/, som er en sammenslutning af mange forskellige producenter og interessegrupper (det tidligere EICTA (European Information & Communications Technology Industry Association)).

Se også HD.

HDTV 1080p

High Definition Television 1080 progressively scanned lines.
(EN/DK: Høj skarphed TV; Høj opløsning TV) (EN/DK: 1080 fremadskridende skannede linier)

Et digitalt tv-apparat, der kan modtage og gengive tv/video i høj opløsning. Det vil sige 1920x1080 pixel, 1080p (1080 linjer med hver 1920 pixels).

Billede nedenfor viser funktionsdelene i et komplet digitalt tv. Det indeholder både en modtager og en skærm i ét udstyr. Betegnelsen "HD-Ready 1080p" gælder udelukkende for skærm/monitor-delen.

De godkendte logo'er for HDTV, ser således ud:

Sort på hvid

Hvid på sort

De tekniske bestemmelser, der skal opfyldes for at kunne anvende de officielle HD-mærkningerne, håndteres af http://www.digitaleurope.org/, som er en sammenslutning af mange forskellige producenter og interessegrupper (det tidligere EICTA (European Information & Communications Technology Industry Association)).

Se også HD.

header

(EN/DK: hoveddel, toptekst)

Den første del af et dokument eller en datapakke, der unikt identificerer eller beskriver indholdet i det samlede dokument eller den samlede datapakke.

Se også spoofing.

Hertz

Se Hz.

hexa-decimale tal

Talsystem med grundtal 16. Angiver værdier ved hjælp af disse 16 symboler "0123456789ABCDEF". Anvendes hovedsageligt i forbindelse med udarbejdelse af programmer til computere og andet dataudstyr, der internt arbejder med det binære talsystem.

Et symbol i det hexadecimale talsystem svarer til fire symboler i det binære talsystem. På den måde kan programmører lettere overskue værdierne i et computerprogram, end hvis de skal overskue en lang række af nul- og et-taller i det binære talsystem.

Se også talsystem.

HF

Forkortelse for engelsk High Frequency = Høj Frekvens.

Radiofrekvens (elektromagnetiske bølger) i frekvensområdet 3 MHz til 30 MHz.

Se også LF.

HFI

Højfølsom Fejlstrømsafbryder ( F = fejl I = strøm).

Ældre udgave af en beskyttelsesenhed, der monteres i den faste 230/400 VAC el-installation i boliger. Den afbryder strømmen i hele boligen, hvis der forekommer afledning af strøm til jord (f.eks. igennem en person).

I dag benyttes udelukkende HPFI-afbrydere.

De danske betegnelser HFI og HPFI vil i år 2017 afløses af betegnelsen RCD.

hhdd

Hybrid Hard Disk Drive

En kombination af en almindelig harddisk med elektromekanisk pladelager og en  harddisk som benytter solid state teknologi til lagring af blivende data.

Se SSD.

Note

Hybrid Hard Disk Drive betegnes også med: "Hybrid Drive" eller "Hybrid Hard Drive" (HHD).

HID

Human-interface devices (EN/DK: menneske-snitflade enhed).

En enhed, der tilsluttes en pc via et USB-stik med det formål at betjene pc'en. Typiske HID's er tastatur, mus, joystick eller tablet.

Disse enheder har tidligere været tilsluttet pc'en via andre stik/porte (MIDI, PC gameport eller PS/2), men fleste indeholder nu kontrollere, der automatisk detekterer hvilken type port de er tilsluttet. Det er en tydelig tendens til at USB fremover bliver den foretrukne forbindelsesport for denne type udstyr.

hjemmeside

Se web-site.

hoax

Engelsk begreb, der betegner noget, som skal narre en eller flere personer til at tro at noget usandt, er sandt.

I vores IT-samfund er det en meget brugt hoax at sende en e-mail, som både indeholder en advarsel imod et eller andet, samt en opfordring til at man skal skynde sig at videresende den til alle sine venner. Hvis alle modtagere af hoax-e-mailen følger opfordringen til at sende den videre til alle man kender, så opstår der et "kædebrev". Det vil udbrede sig på virus-lignende vis over hele verden - godt hjulpet på vej af modtagerne.

Det nærmeste danske begreb til en hoax er en "aprils-nar", eller en "spøg".

HomePlug

(HomePlug netværk)

Varenavn for PLC-udstyr, der er fremstillet efter retningslinjer og tekniske standarder fra HomePlug Powerline Alliancen. Denne type netværksudstyr betegnes enten som "Powerline netværk" eller "HomePlug netværk", men det er altså det samme.

2 eller flere stk. HomePlug udstyr (op til 254 stk.) skal blot sættes i hver sin stikkontakt i en boligs el-installation, hvorefter der kan oprettes en Ethernet LAN-forbindelse imellem dem. Der kan etableres et helt Ethernet LAN via den bestående el-installations kabling for 230 Volt AC ved hjælp af et antal HomePlug-adaptere; - helt uden at skulle trække nye kabler til netværket!

Idet HomePlug-udstyr skal forbindes til computeren med et patchkabel, så er det et alternativ til et kablet netværk, men ikke til et trådløst netværk. Bærbare og håndholdte computere (der "hader" kabler)  bliver stadig mere udbredte, så Homeplug-udstyr er i hård konkurrence med trådløst netværk (WLAN), om at trænge ind på markedet. Der findes dog HomePlug udstyr, som indeholder et trådløst netværk (et WLAN AP eller Router), således at både kablet, trådløst og HomePlug datanetværk kan forbindes og kombineres.

Note:

Det er ret sjældent af fabrikanterne af HomePlug netværksudstyr fortæller noget om, hvor langt der kan være imellem 2 HomePlug-enheder, uden at det giver kvalitetstab (nedsat båndbredde). Det vil dog også være de færreste, der oplever problemer med manglende båndbredde.

Hvis man bor i et meget stort hus, skal man være opmærksom på at et HomePlug netværk:

Der anvendes højfrekvensteknologi i frekvensområdet 2-86 MHz til transmissionen imellem de enkelte enheder. Datakommunikationen er krypteret for at forhindre uvedkommende i at "aflytte" eller tilkoble sig netværket.

Der findes (i år 2011) 4 standarder for Homeplug PLC-udstyr:

Hver HomePlug-enhed bruger typisk 3-6 W (230 VAC), når de er tilsluttet en stikkontakt i dit hus. Der arbejdes løbende på at udvikle enheder, der bruger mindre strøm end de nuværende. HomePlug GP er de første enheder, der bruger mindre energi (ca. 25 % set i forholdet til de "gamle").

HomePlug er såkaldte de facto standarder. De kommer sandsynligvis til at danne grundlag for de internationale standarder.

Internationalt beskrives PLC i standarderne:

Se også HomePlug Powerline Alliance.

Bemærk

Det er vigtigt at dit Powerline-netværksudstyr er certificeret af HomePlug Powerline Alliance, hvis det skal kunne samarbejde med udstyr fra andre fabrikanter.

HomePlug Powerline Alliance

HomePlug Powerline Alliance.

En sammenslutning af fabrikanter, der fremstiller udstyr for brug i PLC LAN Ethernet datanetværk. Det vil sige netværk, der kommunikerer via en bygnings bestående el-installation for 230/400 V AC.

HomePlug Powerline Alliance er medvirkende til at udarbejde begge standarder. Dette skal sikre at uanset hvilket fabrikat HomePlug certificeret udstyr man tilslutter, så kan de samarbejde med hinanden.

Hvis du vil være sikker på at dine HomePlug-udstyr kan samarbejde, så skal de være certificeret af HomePlug Powerline Alliance og mærket med nedenstående mærke:

 

HomePlug AV2.

Netværk op til 1.000 Mb/s link med 600 Mb/s databåndbredde.

(Kan ikke samarbejde med HomePlug 1.0 udstyr)

 

Netværk op til 200 Mb/s link med 150 Mb/s databåndbredde.

(Kan også samarbejde med HomePlug 1.0 udstyr)

HomePlug 1.0 udstyr er mærket med dette mærke:

Netværk op til 14 Mb/s link med 10 Mb/s databåndbredde

Link til www.homeplug.org.

Se også PLC.

host

En computer på et netværk (EN/DK: en vært). Almindeligvis tilbyder en ”host” deling af sine ressourcer, så andre på netværket kan bruge dem (f.eks. en fælles printer).

Betegnes ofte også med ”node”. Betegnelsen “node” benyttes bredt dækkende om alt udstyr, som tilsluttes et netværk.

hosting

(Dansk: at være vært for noget eller nogen)

Hosting betegner det at udbyde forskellige tjenester, der kræver serverkraft (computerkraft) på Internettet.

En ISP tilbyder f.eks. at man kan uploade sin hjemmeside til deres server. Så sørger de for at serveren altid er tilgængelig (tændt) samt at den uploadede hjemmeside kan hentes (læses) af andre, der ønsker det.

ISP'en skal også sørge for at serveren, og Internetforbindelsen til denne, har tilstrækkelig stor data- og transmissions-kapacitet; mange brugere skal kunne hente hjemmesiden samtidigt, uden at de skal vente i timevis på at få den vist.

HPAV

HomePlug AV.

Op til 200 Mb/s Ethernet link netværksforbindelse via en boligs el-installation.

Se HomePlug Powerline Alliance.

HPFI

Højfølsom Pulserende Fejlstrømsafbryder ( F = fejl I = strøm).

Beskyttelsesenhed, der monteres i den faste 230/400 VAC el-installation i boliger. Den afbryder strømmen i hele boligen, hvis der forekommer afledning af strøm til jord (f.eks. igennem en person).

Betegnelsen "pulserende" betyder at den også reagerer på pulserende jævnstrøm, der f.eks. kan stamme fra lysdæmpere, motorstyringer eller EDB-udstyr. Samtidig er en HPFI afbryder også mere modstandsdygtig imod utilsigtet udkobling ved lynnedslag i nærheden af boligen, end den tidligere benyttede HFI-afbryder.

De danske betegnelser HFI og HPFI vil i år 2017 afløses af betegnelsen RCD.

htm

.htm

Se filtype.

HTML

Hypertext Markup Language (EN/DK: hypertekst markerings-sprog).

Et "sprog" som benyttes til systematisk at formatere et hypertext dokument.

Et HTML-dokument indeholder både den tekst, der skal fremvises for læsning, og forskellige koder. Koderne kaldes for "tags", der på engelsk betyder: mærker). Disse HTML-tags opdeler de enkelte tekstdele og angiver samtidigt, hvordan den fremviste tekst skal vises. Dvs. tekstfarve, tekststørrelse osv.

For at læse et hypertext-dokument anvendes en browser.

HTML er et undersæt til SGML (Standard Generalized Markup Language).

HTTP

Hypertext Transfer Protocol. Den protokol som bl.a. Web browsere benytter til at overføre tekst- og grafik-filer via Internettet.

hub

Et data-netværksudstyr (Dansk betydning: et hjulnav, et samlingspunkt).

En hub benyttes til at forbinde flere dataudstyr sammen i et samlet netværk.

Har typisk 4 eller flere porte (indgang/udgang). Hver bruger forbindes til sin egen (port) i hub'en. En hub modtager datapakker fra én port, og sender dem derefter ud til alle de andre porte på en gang.

En hub arbejder med data op til OSI lag 2 og er uafhængig af protokoller fra højere lag.

Se også switch.

HW

Hardware. Se hardware.

hybrid drev

Se HHDD.

hyperlink

En genvej i et hypertext-dokument, der leder læseren videre til et andet dokument. Når læseren aktiverer et hyperlink (ved at klikke på det med sin computer-mus), så henter computeren det nye dokument, og viser det på skærmen.

I daglig (EDB)-tale er "link" blevet synonymt med "hyperlink".

Det engelske ord "link" betyder "sammenkæde" eller "samforbinde", mens ordet "hyperlink" er opstået ud fra, at de anvendte "links" findes i et "hypertekst"-dokument.

hypertext

(hypertekst)

(Dansk: hypertekst)

Elektronisk præsenteret (og elektronisk lagret) tekst, der indeholder hyperlinks (links; genveje) til andre tekstdokumenter. "Hyper" betyder "over" eller "overliggende", og hentyder til, at hypertekst har noget underliggende tekst, som typisk forklarer de ord, der er fremhævet som et hyperlink.

"Hypertekst" er "høj-niveau-tekst". Det kan f.eks. være en tekst, der indeholder særlige forkortelser eller begreber, som læseren ikke vil kunne kende betydningen af, uden at have en bestemt faglig viden. Personer med et lavere vidensniveau, end det teksten kræver, kan få uddybende information, ved at bruge de indbyggede hyperlinks (!), mens læsere med det rette vidensniveau blot læser videre - elegant og uhyre effektivt!

Hypertekstdokumenter kan udarbejdes ved at anvende formateringssproget HTML. Hypertekst vises på en computerskærm ved hjælp af et program, der viser tekst og billeder på den måde som forfatteren har angivet i HTML.

hysterese

En "træghed", som indbygges i en funktion. Det anvendes f.eks. i en termostat for at forhindre at den skifter utilsigtet hurtigt fra tændt til slukket og omvendt.

...... og det har vi gjort længe!

Hz

Hertz

Hertz = antal svingninger pr. sekund. Måleenhed for frekvens; det vil sige antal hændelser, der forekommer pr. sekund, for en periodisk forekommende gentaget hændelse.

1 Hz = 1 svingning pr. sekund.

100 Hz = 100 svingninger pr. sekund.

Tegningen herunder viser en elektrisk svingnings periodetid og amplitude:

Hvis hver tern svarer til 1 ms vandret og 1 V lodret, så er:

  (se Vp).

Enheden Hz anvendes hovedsageligt i forbindelse med elektrisk strøm/spænding, samt lyd. Den reciprokke værdi af Hz (1/Hz) er periodetiden; det vil sige, den tid det tager, at gennemføre en fuld hændelse.

Hertz er opkaldt efter den tyske fysiker Heinrich Rudolf Hertz, hvis arbejdsområde var elektromagnetisme.

Ofte benyttes Hz i forbindelse med følgende præfiks.

præfiks + Hz Navn Faktor Værdi
kHz kilohertz 103 1.000 Hz
MHz megahertz 106 1.000.000 Hz
GHz gigahertz 109 1.000.000.000 Hz
THz terahertz 1012 1.000.000.000.000 Hz
PHz petahertz 1015 1.000.000.000.000.000 Hz
EHz exahertz 1018 1.000.000.000.000.000.000 Hz

Se også bølgelængde og AC.

Højspænding

En elektrisk spænding på mindst 1.000 V.

International Electrotechnical Commission (IEC) definerer spændinger højere end 1.000 V vekselstrøm eller 1.500 V jævnstrøm som højspænding.

Fremføringslinjer for højspænding i Danmark benytter spændinger på 400 kV, 220 kV, 132-150 kV, 50-60 kV eller 10-20 kV.

Se også AC.

Højttaler

Elektromekanisk enhed, der kan omsætte elektriske svingninger til tryksvingninger i luft (lydsvingninger).

Højttaleren består af en flade (en højttalermembran) der, når den bevæges frem og tilbage, kan sætte luftens masse i svingninger. Disse svingninger opfattes af det menneskelige øre som lyd. Højttalerens membran bevæges ved at montere en spole på membranen og anbringe denne i et permanent kraftigt magnetfelt. Når der sendes strøm igennem spolen, vil det generere et magnetfelt, der enten vil tiltrækkes eller frastødes af det permanente magnetfelt. Spolen vil altså trække eller skubbe membranen frem og tilbage afhængigt af strømmens styrke og retning.

Selvom den lyd, der kommer fra stemmer og instrumenter, kun ligger inden for en lille frekvensområde, så er det meget svært at fremstille en højttaler, der kan gengive lydene naturligt. Det skyldes at en menneskelig stemme, eller lyden fra et instrument, indeholder en masse overtoner (blandinger af toner), som igen indeholder et meget stort frekvensområde. Det er disse overtoner, der giver lyden sit særpræg. Uden overtonerne, ville vi ikke kunne kende forskel på forskellige personers stemmer, og det vil være svært at genkende, hvilket musikinstrument der spilles på.

Nedenstående viser frekvensområdet for forskellige størrelser højttalere, sammenlignet med frekvensområdet for musikinstrumenter og stemmer.

Musikinstrumenter og stemmer afgiver toner i frekvensområdet 30-4000 Hz, men disse toner blander sig med hinanden og giver overtoner fra 20 til 20.000 Hz. Afhængigt af hvilket frekvensområde, der skal gengives, så skal der benyttes forskellige størrelser højttalere.

Højttalernes størrelser måles som højttalerens diameter i tommer (1" er ca. 2,5 cm).

(Bass = Bas, Mid = Mellemtone, Harmonics = overtoner/blandinger, Airines = Luftighed/klarhed)

("All Instruments and Voice" = Alle instrumenter og stemme)

Illustration: Created by Peter J. Smith 2005. Given in Public Domain

Note

Den første eksperimentelle dynamiske højttaler (med bevægelig spole) blev opfundet af Oliver Lodge i 1898. De første praktisk anvendelige dynamiske højttalere blev fremstillet af en dansk ingeniør Peter L. Jensen (og Edwin Pridham) i 1915, i Napa, Californien.

Peter Laurits Jensen boede i Amerika, men var altså oprindeligt Dansker.

Se mere om Jensen og den Italienske virksomhed, der har genoptaget produktionen af "Jensen"-kvalitetshøjttalere.

https://www.jensentone.com/

Se også Audio.

Fortsættes

Copyright - © - Ophavsret - Arne Crown

www.infrateket.dk

AP016-1H / 2019-02-10 22:34